Deviņi ieteikumi pareizai produktu sagatavošanai ziemai

Ogas, sēnes, garšvielas ir vien dažas no dabas veltēm, ko steidzam vitamīniem bagātu un svaigu sarūpēt ziemas krājumiem papildu tradicionālajiem marinējumiem un ievārījumiem.

«Svaigu vai saldētu dārzeņu, augļu un citu produktu uzglabāšana, kā arī vēlme retāk iepirkties iezīmē pieprasījumu pēc arvien lielākiem ledusskapjiem – pat divus metrus augstiem ar attiecīgi lielāku tilpumu arī saldētavai. Turklāt sezonālā pārdošanas tendence gan Latvijā, gan arī Baltijā liecina, ka visvairāk ledusskapjus iegādājas tieši vasaras vidū – kā reiz aktīvākajā periodā ziemas krājumu izveidē,» stāsta Samsung Electronics Baltics sadzīves tehnikas produktu vadītājs Oskars Ceļmalnieks.

Padomi produktu sasaldēšanai:

1. Produktu izvēle – sasaldēšanai ir piemēroti teju visi produkti, izņemot ar augstu ūdens saturu. Piemēram, gurķi, melones, arbūzi atkausējot zaudēs garšu un struktūru.

2. Pirmsapstrāde – lai dārzeņiem saglabātu tiem raksturīgo garšu un krāsu, burkānus, puķkāpostus, bietes, rāceņus u.c. nedaudz plaucē vai blanšē.

3. Sasaldē atsevišķi – trauslākus produktus, piemēram, ogas ieteicams vispirms izklaidus uz paplātes sasaldēt un tikai tad sabērt uzglabāšanai saldētavā maisiņā vai kastē.

4. Noņem brūnumu – lai tādus augļus kā ābolus, persikus, aprikozes pasargātu no sabrūnēšanas, pirms saldēšanas apsmidzina ar šādu maisījumu – 0,5 tējkarotes askorbīnskābes sajauc ar trīs tējkarotēm ūdens.

5. Saldē kaut kūkas – šādi var uzglabāt arī konditorejas izstrādājumus, piemēram, augļu vai ābolu kūkas. To vispirms atdzesē un tikai tad ievieto saldētavā ietītu folijā, kas pasargās no kondensāta veidošanās.

7. Svarīgs iepakojums – ieteicams izmantot izturīgus un hermētiski noslēgtus traukus, kā arī saldētavu pārāk nepārblīvēt.

6. Uzraksti datumu – augļus un ogas sasaldētus var uzglabāt aptuveni gadu, dārzeņus – līdz 18 mēnešiem, jo pēcāk tie sāk zaudēt savu kvalitāti. Uz iepakojuma uzraksti sasaldēšanas datumu, lai uzraudzītu derīguma termiņu.

8. Iztīri saldētavu – vismaz reizi gadā nepieciešams atkausēt saldētavu, lai novērstu ledus uzkrāšanos.

9. Noregulē temperatūru – svarīgi, lai saldētavā tā būtu intervālā no +5 līdz -18 grādiem pēc Celsija. Vairumā ledusskapju ir iebūvētie termometri, tomēr ja nav, tādu var iegādāties veikalā.

Ref: 102.000.102.8111

Saistītie raksti

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Jaunākās Ziņas