Cukurs kļūšot par delikatesi

Cukurniedru neveiksmīgā raža Brazīlijā un Austrālijā apdraud eiropiešus, un, tai skaitā, Latvijas iedzīvotājus, liecinot, ka cukura tirdzniecība varētu atgriezties Viduslaiku līmenī, kad produkts skaitījās īsta delikatese, raksta Telegraf.

Eksperti prognozē Eiropas Savienībā (ES) cukura iepirkuma cenu kāpumu par 10 līdz 30%, kas savukārt atsauktos uz cukura cenu mazumtirdzniecības veikalos.

«Diemžēl tuvākajā nākotnē cukura cena mūsu veikalos patiesi varētu augt,» sacīja Maxima Latvia tīkla pārstāvis Ivars Andiņš. Viņš norāda, ka šobrīd piegādātāji paaugstinājuši cenu par 10%, un tas skaidrojams ar to, ka globālajā tirgū cenas arī aug. «Būtībā jau šobrīd mēs iepērkam cukuru par daudz augstāku cenu,» tā Andiņš.

Par vienu no iemesliem cukura cenu kāpumam ES eksperti uzskata arī ieviestās kvotas. Tās pašas, kuru rezultātā tika aizvērtas Latvijas cukura fabrikas.

«Cukura deficītu Eiropā un pasaulē patiešām izjūt. Tas saistīts ar slikto ražu un to, ka cukura patēriņš pieaug straujāk nekā tā ražošana. Šobrīd Eiropā ikgadēji tiek ražots 13 miljoni tonnu cukura, bet patērēts tiek 16 miljoni tonnas,» norādīja Nordic Sugar pārstāve Iveta Zariņa. Viņa piebilst, ka pietrūkstošā daļu ieved no trešās pasaules valstīm, un šobrīd importa cenas kļuvušas neticami augstas.

Saistītie raksti

3 KOMENTĀRI

  1. Nebūtu iznīcināta mūsu curkura ražotne, nebūtu mums ko satrauties, ēstu savu cukurbiešu izstrādājumu, būtu nospļauties par kaut kādām tur niedrēm…

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Jaunākās Ziņas