Konjaks nenoliedzami ir viens no tiem dzērieniem, kas asociējas ar krēslā tītu angļu stila bibliotēku, gailošām oglēm kamīnā, simbolizējot pašpietiekamību, briedumu, kā arī nemainīgas vērtības. Hennessy zīmola vēstnesis, francūzis Fabiāns Levjē, kas oktobra sākumā viesojās Rīgā, stāsta, ka sabiedrībā valdošie priekšstati par konjaku mūsdienās mainās un šī dzēriena baudīšanas tradīcijas dažādās pasaules valstīs atšķiras.
«Ceļojot pie konjaka cienītājiem visā pasaulē, esmu novērojis, ka konjaka baudīšanas tradīcijas dažādas pasaules vietās ir atšķirīgas, un Eiropā liela vērība tiek pievērsta veidam, kā konjaks tiek baudīts. Divsimt gadu laikā iesakņojies uzskats, ka konjaku jābauda tīrā veidā un tikai gada nogalē – Ziemassvētkos, Jaunajā gadā, kamīna liesmas gaismā, pāršķirstot literatūras klasiķu garadarbus, kamēr pie kājām skaisti snauž suns, kā tas bieži redzams arī kinofilmās. Un tas ir iemesls, kāpēc eiropietim mājās ir konjaka pudele, ko viņš tukšos pat desmit gadu garumā,» ar saviem novērojumiem dalās Fabiāns Levjē.
Pasaulē ir ne mazums mītu par konjaku, sākot jau no veida, kā tas ir jābauda, līdz tam, kas nosaka konjaka kvalitāti. Lai gan no vīnogas līdz glāzei to pavada gadsimtiem lolotas tradīcijas, meistarība un tā radītāju mīlestība pret šo dzērienu, tomēr nemainīgs paliek jautājums – kā noteikt, vai un kurš konjaks ir labs? Viens no izplatītākajiem mītiem par konjaku ir tas, ka tā kvalitāti nosaka cena. Konjaku eksperts uzsver, ka vērtējums «labs konjaks» pavisam noteikti ir balstīts uz katra cilvēka vēlmēm un gaumi. Pieaugot cenai, rodas iespēja izvēlēties starp dažādām konjaku kategorijām un garšu dažādību. «Konjaka kvalitāte ir atkarīga no garšu līdzsvara tajā. Konjakam jābūt balansētam un garšas piesātinātam, bet piesātinātam tādā nozīmē, ka tas ir aromātiski bagātīgs,» stāsta Levjē.
«Konjaka baudīšana nedrīkst aprobežoties tikai ar tā malkošanu tīrā veidā atsevišķos mirkļos, kas tiek balstīti uz vispārpieņemtiem uzskatiem. Pagājuši jau 165 gadi, kopš cilvēki kokteiļos jauc viskiju, rumu, džinu, tekilu, šņabi, bet kāpēc ne konjaku? Nav nekā nosodāma baudīt konjaku kopā ar, piemēram, Ginger ale. Esmu pārliecināts, ka ar laiku cilvēku priekšstati par konjaku mainīsies un 22. gadsimtā viņi noteikti to baudīs bez sirdsapziņas pārmetumiem, sajaucot kopā ar ābolu, dzērveņu sulu vai toniku,» teic Levjē.
Konjaku eksperts Fabiāns Levjē iesaka divas oriģinālas konjaka kokteiļu receptes, kas atsvaidzinās ierasto dzērienkarti un viennozīmīgi atspēkos mītu, ka konjaks ir dzēriens, kas jābauda tīrā veidā.
Hennessy Berry
Sastāvdaļas:
Hennessy Very Special konjaks – 40 ml
Dzērveņu sula – 100 ml
Ledus kubiņos
Laims – 1/4 (sulai)
Pagatavošana:
Glāzē liek ledu, lej konjaku un dzērveņu sulu. Ja kokteiļa pagatavošanai izmanto dzērveņu sulu nevis morsu, tam pievieno laima sulu – skābumam. Visas sastāvdaļas sajauc. Rotā ar laima šķēlīti.
Hennessy Ginger
Sastāvdaļas:
Hennessy Very Special konjaks – 40 ml
Ginger ale – 100 ml
Laims – 1/4 (sulai)
Ledus kubiņi
Pagatavošana:
Glāzē liek ledu, lej konjaku un Ginger ale. Izspiež sulu no ceturtdaļas laima, pievieno kokteilim. Dzērienu samaisa un rotā ar laima daiviņu.
Ref: 102.000.102.11195