Pēc vegānfestivāla organizatoru aplēsēm, festivālu K. K. fon Stricka villā,kas Latvijā norisinājās pirmoreiz, sestdien, 26.augustā, apmeklējuši vairāk nekā 5 000 cilvēku. Īpaši liela piekrišana apmeklētāju vidū bijusi vegānisko ēdienu gatavošanas meistarklasēm, lekcijām, sarunām ar sporta treneriem, kā arī festivālā pārstāvētajām kafejnīcām.
«Nebiju domājis, ka vegānu pasākumā varēs tik garšīgi paēst,» atzīst festivāla apmeklētājs Agris, kurš saka, ka iepriekš nav sevišķi interesējies par vegānisku dzīvesveidu, taču Vegānfestivāls kļūs par impulsu uzzināt par to vairāk.
Vegāniskās kafejnīcas Terapija vadītāja un viena no festivāla vēstniecēm Elīna Dzelzskalēja norāda, ka viņas novērojumi liecina, ka lielāko interesi izpelnījušies vegāniskie burgeri, kūkas un citi gardumi. Viņa saka: «Cilvēki nereti ir pārsteigti, cik daudzveidīga un garšīga ir virtuve, kurā netiek izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti. Un tas ir brīnišķīgi, jo mūsu misija ir ne tikai pabarot pašus vegānus, bet arī iepazīstināt ar šādu dzīvesveidu daudz plašāku cilvēku loku.»
Vegāniska dzīvesveida festivāli ir iesakņojusies tradīcija Rietumeiropas zemēs, un to mērķi lielākoties ir līdzīgi – relaksētā atmosfērā iepazīstināt sabiedrību ar vegānisku dzīvesveidu, tā priekšrocībām cilvēka veselībai, dabai un dzīvniekiem.
«Latvijas sabiedrībā joprojām pastāv daudz stereotipu par vegānismu. Šis festivāls apmeklētājiem ļāva pārliecināties, ka vegānisma dzīvesveidam ir arī citas šķautnes, ieklausoties kā pavāros, lektoros un meistarklašu vadītājos, tā ražotājos, sportistos un mūziķos,» min festivāla rīkotāji.
«Mums kā organizatoriem apmeklētāju kuplais skaits rada motivāciju rīkot līdzīgus pasākumus arī turpmāk. Un nākamgad programma varētu būt vēl plašāka,» norāda biedrības Dzīvnieku brīvība vadītājs Aivars Andersons.
Jāatzīmē arī tas, ka BNN jau iepriekš ziņoja, ka katrs ceturtais jeb 25% Latvijas iedzīvotāju apsver domu par uzturā lietoto gaļas un gaļas izstrādājumu apjomu samazināšanu vai atteikšanos no tā pavisam, kļūstot par veģetārieti vai vegānu, secināts jaunākajā Maxima mazumtirdzniecības kompass veiktajā pētījumā par iedzīvotāju gaļas un gaļas produktu lietošanu uzturā.
Aptaujas dati liecina par to, ka veģetārisms un vegānisms iegūst aizvien lielāku popularitāti.
Ref: 225.000.103.1755