Rezolūcija, kas bloķētu Eiropas Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļā, neguva nepieciešamo 376 deputātu atbalstu.
Tas nozīmē, ka Komisija var ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 – 452).
Saskaņā ar Eiropas Komisijas sniegto informāciju fosfātu piedevas nepieciešamas, lai saturētu atsevišķos gaļas gabalus uz vertikālā iesma un nodrošinātu vienmērīgu sasaldēšanu un cepšanu.
Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) sagatavotā rezolūcija tika pieņemta ar 373 balsīm pret 272, 30 deputātiem atturoties. Lai bloķētu Komisijas priekšlikumu, būtu bijis nepieciešams 376 deputātu atbalsts.
Rezolūcija aicināja ņemt vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, kā arī 2018.gada beigās gaidāmo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes zinātnisko analīzi, un bloķēt Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.
EP deputāti, norāda, ka saskaņā ar šī gada Komisijas ziņojumu vairākās dalībvalstīs uzraudzības iestādes un pārtikas ražotāji atšķirīgi un dažkārt kļūdaini piemēro ES noteikumus par gaļas produktu pagatavošanu.
BNN jau vēstīja, ka Eiropas Komisijas priekšlikumu, kas paredz atļaut fosfātu izmantošanu kebabu gaļā, varētu bloķēt Eiropas Parlaments, tā deputātiem uzskatot, ka fosfātu piedevu pievienošana pārtikai var radīt kaitējumu cilvēka veselībai.
Britu ziņu portāls the Guardian rakstīja, ka ES robežās kebabu gatavošanā ir nodarbināti aptuveni 200 000 cilvēku. Fosfātus lieto, lai kebabu gaļu saglabātu sulīgu un aromātisku. Eiroparlamentāriešu piesardzība fosfātu regulējumā savukārt radījusi zināmu satraukumu par gaļas kebabu nākotni plašajā Eiropas Savienības ātrās ēdināšanas nozarē.
Vācijā, kur doneru kebabs ir visiecienītākais ātras pagatavošanas ēdiens, ziņas par EP ieceri pamudinājušas Vācijas doneru kebabu ražotāju asociācijas vadītāju Kenanu Kojuncu (Kenan Koyuncu) prognozēt: «Tas būtu nāves spriedums visai Eiropas Savienības doneru kebabu nozarei».
Saskaņā ar EP preses pārstāvja Baptista Šatēna (Babtiste Chatain) pausto deputāti norādījuši uz 2012.gadā veiktu zinātnisku pētījumu, kur atklāta iespējama saikne starp fosfātiem, ja tos pievieno pārtikai un sirds un asinsvadu saslimšanām.
Pēcāk citā pētījumā 2013.gadā norādīts uz saikni starp paaugstinātu Amerikas Savienoto Valstu iedzīvotāju mirstību un lielu fosfātu patēriņu pārtikā.
Par pirmo pētījumu Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde savā vērtējumā atzinusi, ka nav iespējams attiecināt sirds un asinsvadu saslimšanas risku uz fosfora vai fosfātu pārtikas piedevu uzņemšanu organismā.
Parlamenta preses pārstāve Mardžorija van den Bruka (Marjory van Den Broeke) gan lūdz nepārsteigties ar pāragriem secinājumiem: «Eiropas Parlaments neaizliedz kebabus. EP deputātiem ir bažas saistībā ar ierosinājumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļai.» Viņa uzsvērusi, ka pirms dot zaļo gaismu fosfātu piedevām kebabos – kā to ierosināja Eiropas Komisija – Vides un veselības komitejas deputāti nolēma gaidīt ES pētījuma par šo piedevu iespējamo negatīvo ietekmi rezultātus.
Ref:224.000.103.3093