Augstās cukura cenas veikalu plauktos ļāvusi uzturēt iedzīvotāju vēlme iegādāties Latvijā ražotu cukuru neatkarīgi no tā cenas, secinājusi Konkurences padome, tirgus uzraudzības ietvaros izvērtējot konkurences situāciju parastā viena kilograma iepakojumos fasētā cukura tirgū.
Lai arī Latvijas veikalos ir nopērkams salīdzinoši lēts cukurs, tai skaitā tirgotāju pašzīmola cukurs un cukurs plastikāta iepakojumos, kas kļūst arvien populārāks, patērētāji ilgstoši ir bijuši gatavi maksāt vairāk par Latvijā ražoto cukuru (sākotnēji arī par zīmolu Liepājas cukurs, vēlāk – par Jelgavas cukurs). Tādējādi iepriekš plaši izskanējušais apgalvojums, ka Latvijā cukura cena ir viena no augstākajām Eiropa, pamatā attiecas uz to cukuru, kuru patērētāji apzināti izvēlējušies, lai arī veikalu plauktos ir bijis pieejams ievērojami lētāks citu izcelsmes valstu cukurs, informē KP.
Izvērtējot tirgus dalībnieku cenu noteikšanas stratēģijas, redzams, ka cenas ir bijušas atšķirīgas un noteiktas patstāvīgi. Vairumtirgotāju piemērotā minimālā uzcenojuma cukuram amplitūda ir bijusi no 7% līdz 35 %, savukārt lielveikali piemērojuši uzcenojumu robežās 4 % līdz 56 %.
Salīdzinot vidējās mazumtirdzniecības cenas dažādās valstīs, redzams, ka zemākās cenas biežāk atrodamas tajās valstīs, kur ir vairāku uzņēmumu ražotnes, kā arī zemāka pirktspēja. Latvijā cukura ražotņu nav, taču, ņemot vērā iedzīvotāju gatavību par vietējās izcelsmes ražojumiem maksāt vairāk, nav pamata uzskatīt, ka, piemēram, vienas cukura ražotnes darbības turpināšana Latvijā būtu varējusi būtiski ietekmēt cukura realizācijas vidējo mazumtirdzniecības cenu Latvijā.
Šobrīd Latvijā ražots cukurs vairs nav nopērkams, jo AS Danisco Sugar ir iztirgojusi tās īpašumā bijušos AS Jelgavas cukurs saražotās produkcijas krājumus, attiecīgi būtiskāka ietekme uz cukura cenām Latvijā ir procesiem pasaules tirgos.
Tā kā cukura ražotājiem ir ES noteiktas kvotas, cik daudz tie drīkst saražot un pārdot, mazumtirgotāju, kas veic liela apjoma iepirkumus, cukura pieprasījums nereti pārsniedz piedāvājumu, tādējādi var tikt paaugstinātas cenas. 2010.gada sliktās ražas veicināto cukura iztrūkumu novērst liedz arī ievedmuita, kas kavē radušos cukura iztrūkumu kompensēt, ievedot to no citām valstīm.
Es vispār cukuru nepērku, priekš tam ir medus.
es arī priekšroku dodu Latvijas cukuram, kamēr vēl varēja nopirkt, pirku