Zaļumi un salāti – pavasara ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa

Pēc garās ziemas beidzot iestājusies teju vasara, līdzi nesot arī iespēju aizvien vairāk savā ēdienkartē iekļaut dažādus zaļumus – salātus un garšaugus. Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis stāsta par zaļumu nozīmi ēdienkartē, kā arī dalās ar paša iecienītām receptēm – pavasara salātiem kefīra mērcē un kartupeļu salātiem ar grilsieru.

Īstā pavasara garša

Baranovskis stāsta: «Pirmie piena lapu salāti, lociņi, latvietim īpaši iecienītās diļļu buntes – tā ir īstā pavasara garša. Man patīk šo zaļumu atšķirīgās un dažreiz ļoti spēcīgās garšas. Piemēram, cik labi garšo pirmās nātres vai pieneņu lapas, savvaļas rukola vai gārsa! Latvietis ir dabas cilvēks, viņam patīk viss zaļais. Tāpēc ikvienam iesaku izbaudīt visu, ko piedāvā šis pavasarīgais laiks. Vai zināji, ka zaļie salāti, dīgsti, kressalāti, garšaugi ir ne tikai garšīgi, bet arī fantastisks vitamīnu avots?» Pēc garās ziemas pavasarī pirmie zaļumi ir tieši tas, kas vajadzīgs cilvēka organismam spēku atjaunošanai. Tāpēc iekļauj savā pavasara ēdienkartē vismaz 40 procentus dārzeņu, salātu, garšaugu un visu, ko piedāvā pavasaris.

Normunds ir sagatavojis arī divas receptes, kuras šajā pavasarī noteikti vērts izmēģināt – pavasara salāti kefīra mērcē un kartupeļu salāti ar grilsieru. Tās ir pavasarīgas un pavisam elementāras pagatavošanai.

Salātu pagatavošanai būs vajadzīgas šādas sastāvdaļas:

– 1–2 buntes salātlapu

– 1/2 paciņa kressalātu un rukolas

– 1 bunte diļļu

– 1 bunte loku

– 1 garais gurķis

– 1 bunte redīsu

– 800 ml kefīra

– 1 ēd.k. graudaino Dižonas sinepju

Pagatavošana: Noskalo salātlapas, zaļumus un dārzeņus un sagriez salātos. Kefīru sajauc ar sinepēm un bagātīgi pievieno salātiem.

Kartupeļu salāti ar grilsieru

Šie salāti ir īpaši ar to, ka zaļumi tajos ir izmantoti kā garšu pastiprinājums visnotaļ vienkāršam dārzenim – kartupelim. Tos pasniedz kopā ar grilsieru vai citiem grila ēdieniem, piemēram, šašlika vai ceptas zivs ēdieniem.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

– 800 g kartupeļu

– 1 bunte diļļu

– 1 bunte loku

– 1 ēd.k. graudaino Dižonas sinepju

– 4 ēd.k. extra virgin olīveļļas

– 1 citrons

jūras sāls pēc nepieciešamības

1 paciņa Dzintars grilsiera

Pagatavošana: Novāri kartupeļus un atdzesē. Pēc tam sagriez salātos sev tīkamā lielumā. Pievieno smalki sagrieztus zaļumus, sinepes un olīveļļu. Pierīvē citrona miziņu un pielej sulu pēc garšas. Ja nepieciešams, pievieno sāli. Grilsieru cep sagrieztu šķēlītēs uz karstām grila restēm, grila pannas vai parastās pannas. Pasniedz ar salātiem.

Saistītie raksti

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Jaunākās Ziņas