Aptauja: Gandrīz puse iedzīvotāju pēdējo piecu gadu laikā ēd vairāk dārzeņus

Aptuveni puse jeb 48% respondentu pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājuši dārzeņu īpatsvaru uzturā. Turklāt būtiski vairāk uzturā dārzeņus sākuši lietot 22% jeb katrs piektais. Uztura eksperti norāda, ka tas tikai liecina, ka sabiedrība kļūst zinošāka un mainās arī tās ēšanas paradumi, liecina SKDS veiktā aptauja.

Veiktajā aptaujā 26% aptaujāto atzina, ka pēdējos gados iesākuši ēst dārzeņus nedaudz vairāk nekā iepriekš. 46% respondentu atzina, ka dārzeņu patēriņš uzturā nav mainījies pēdējos piecus gadus. Savukārt tikai 2% norādīja, ka viņi dārzeņus ēd mazāk.

Uztura speciāliste Lizete Puga komentē: «Aptaujas rezultāti parāda patīkamu tendenci – ka sabiedrība arvien vairāk sadzird uztura ekspertus un uzturā palielina dārzeņu īpatsvaru. Cilvēka uzturā ir divas galvenās produktu grupas – graudaugi un dārzeņi, kas abas ir šķiedrvielām un vitamīniem bagātas un vērtīgas mūsu organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai.»

Interesanti, ka vairāk dārzeņus uzturā sākuši lietot gados jauni cilvēki – it īpaši vecuma grupās no 18 – 24 gadiem un no 25 – 34 gadiem, liecina aptaujas dati. Turklāt apzinīgākas par veselīgu uzturu kļuvušas tieši sievietes, no kurām aptuveni 29% pēdējos piecos gados palielinājušas dārzeņu īpatsvaru uzturā.

Speciālisti vēsta, ka dārzeņi ir bagāti ar šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un bioloģiski aktīvām vielām kā antioksidantiem. Vienlaikus uztura speciālisti aicina izvēlēties dārzeņus pēc varavīksnes principa – dažādās krāsās, jo katram dārzenim piemīt savas unikālās vērtīgās īpašības. Dienā dārzeņiem, augļiem un ogām ir jāveido ½ līdz 1/3 uztura. Tāpēc tos iesaka iekļaut visās ēdienreizēs, tostarp arī brokastīs. Kartupeļi netiek ietverti šajā grupā.

Ref: 225.000.103.2672

Saistītie raksti

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Jaunākās Ziņas