Pētījumā ar 190 000 ASV iedzīvotāju asins paraugiem ASV Bostonas Universitātes Medicīnas augstskolas mācībspēki secinājuši, ka cilvēkiem ar nepietiekamu D vitamīna līmeni organismā bijis par 54% lielāks inficēšanās risks ar jauno koronavīrusu, vēsta ziņu portāls Boston Herald.
ASV Bostonas Universitātes Medicīnas augstskolā pētnieku grupa medicīnas, psiholoģijas un biofizikas profesora Maikla Holika (Michael Holick) vadībā analizējusi vairāk nekā 190 000 ASV iedzīvotāju asins paraugus no valsts visiem 50 štatiem.
Lasiet arī: Covid-19 saslimušie pēdējā diennaktī Baltijā. Latvijā – 902, Lietuvā – 1 274, Igaunijā – 669
Pētījumā secināts, ka to cilvēku vidū, kuru organismā bijis nepietiekami daudz D vitamīna, novērots par 54% lielāks ar jauno koronavīrusu infekcijas skarto īpatsvars, salīdzinot ar cilvēkiem, kuriem D vitamīns bijis pietiekamā līmenī.
«Jo augstāks jūsu D vitamīna rādītājs, jo zemāks [pētījumā – BNN] bija jūsu risks,»
rezumējis profesors Holiks. Viņš skaidrojis, ka uzturvielas trūkums organismā maina imūnsistēmu un padara cilvēku vārīgāku pret inficēšanos ar augšējo elpceļu saslimšanām. Turklāt D vitamīna uzņemšana organismā, pēc Holika teiktā «ir pilnībā nekaitīga».
Kā janvāra pirmajā pusē rakstīja Boston Herald, pētījums ar nosaukumu SARS-CoV-2 pozitīvo gadījumu līmenī saistībā ar 25-25-hidroksivitamīna D līmeņiem ir publicēts ASV Zinātnes sabiedriskās bibliotēkas zinātiskajā žurnālā PLOS ONE angļu valodā šeit.