Eksperte: pārtikas produkti gada laikā sadārdzinājušies par vairāk nekā 100%

Ingūna Gulbe

Šī gada februārī pārtikas produktu cenas, salīdzinot ar 2010. gada februāri, pieaugušas par vairāk nekā 100%.

Vislielākais cenu pieaugums bijis vietējiem galviņkāpostiem par 188%, kartupeļiem par 161%, griķiem par 141%, galda bietēm par 57%, āboliem par 53%, fasētam pilnpienam 2% par 47%, fasētajam skābajam krējumam ar tauku saturu 25% par 40%, banāniem par 39%, bumbieriem par 37%, sālim par 36% un Merrild maltai kafijai par 34%, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Vislielākais cenu samazinājums bijis mandarīniem par 21%, citroniem un redīsiem par 20%, gurķiem par 18%, degvīnam Absolut Vodka par 19%, salātiem podiņos un pusžāvētai desai Servilāde par 9%.

Pārtikas cenu kāpuma Latvijā viens no galvenajiem iemesliem ir šo produktu cenu pieaugums pasaulē. Pēdējo mēnešu laikā ir būtiski pieaugušas piena produktu, cukura, kafijas un graudu cenas pasaules tirgos. Kartupeļu cenas milzīgais pieaugums ir skaidrojams ar sauso un karsto vasaru Krievijā, kur kartupeļi praktiski neizauga, bet tas ir ļoti plaši pieprasīts un patērēts produkts šajā valstī. Arī Krievijā kartupeļi ir otrā maize, tāpēc ir palielinājies pieprasījums Krievijā pēc Latvijas un visas Baltijas kartupeļiem, norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Dārzeņu cenu kāpums ir skaidrojams ar vairākkārtējiem plūdiem Polijā, kas ir ļoti nozīmīga dārzeņu ražotāja šajā reģionā, bet Latvijā lielā karstuma un mitruma dēļ gads nebija īpaši labvēlīgs atsevišķām dārzeņu kultūrām. Nozīmīgās nodokļu politikas izmaiņas Latvijā un resursu cenu pieaugums liek secināt, ka pārtikas cenu kāpums turpināsies, uzskata Gulbe.

Arī februārī lielākajai daļai pārtikas produktu turpinājās cenu kāpums.

Februārī salīdzinājumā ar janvāri lielākais cenu pieaugums Rīgas veikalos bija fasētajam skābajam krējumam ar tauku saturu 25% no 1,61 Ls/kg līdz 2,28 Ls/kg (42%), vietējiem kartupeļiem no 0,41 Ls/kg līdz 0,53 Ls/kg (31%), fasētajam skābajam krējumam ar tauku saturu 15% no 1,35 Ls/kg līdz 1,73 Ls/kg (28%), biezpienam ar tauku saturu 5% no 2,36 Ls/kg līdz 2,84 Ls/kg (20%), šokolādes batoniņam Snickers 60 g no Ls 0,29 līdz 0,33 Ls gab.( 14%).

Tāpat arī cukuram no 0,72 Ls/kg līdz 0,81 Ls/kg (13%), griķiem no 1,74 Ls/kg līdz 1,95 Ls/kg (12%), mandarīniem no 0,91 Ls/kg līdz 1,02 Ls/kg (12%), sālim no 0,17 Ls/kg līdz 0,19Ls kg (12%) un Rakveres cīsiņiem no 2,78 Ls/kg līdz 3,11 Ls/kg (12%).

Taču vislielākais cenu samazinājums bijis ziedkāpostiem no 1,49 Ls/kg līdz 1,18 Ls/kg, redīsiem no 2,38 Ls/kg līdz 1,97 Ls/kg (18%), zaļajām vīnogām no 3,22 Ls/kg līdz 2,69 Ls/kg (16%), bumbieriem no 1,61 Ls/kg līdz 1,38 Ls/kg (14%) un šampinjoniem no 1,90 Ls/kg līdz 1,66 Ls/kg (13%).

Ja salīdzina cenu izmaiņas pēdējo trīs mēnešu laikā, tad šī gada februārī salīdzinājumā ar 2010.gada decembri vislielākais cenu pieaugums ir bijis vietējiem kartupeļiem par 70%, galviņkāpostiem par 53%, fasētajam skābajam krējumam ar tauku saturu 25% par 42%, fasētajam skābajam krējumam ar tauku saturu 15% un biezpienam ar tauku saturu 5% par 33%, sīpoliem 32%, bet vislielākais cenu samazinājums ir bijis sarkanajai paprikai par 28%, ziedkāpostiem par 16%, degvīnam Absolut Vodka par 13% un rīsiem 10%.

Saistītie raksti

1 komentārs

  1. jāpārvācas uz laukiem un jāaudzē dārzeņi un augļi, un jātur mājlopi, tad varēs dzīvot

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Jaunākās Ziņas