«Lai arī par pasaules labākajiem pavāriem tiek atzīti tieši vīrieši, mūsu kultūrā ēdienu gatavošanu vairāk pieņemts uzskatīt par sieviešu lietu, un brīži, kad šīs rūpes uzņemas kungi, gandrīz katrai sievietei kļūst par maziem svētkiem,» komentē uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Lai palīdzētu vīriešiem sagatavot dāmām pārsteigumu 8.marta maltītei, uztura speciāliste kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu Elvi piedāvā vienkāršas receptes Sieviešu dienas mielastam.
Banānu-auzu pārslu pankūkas blenderī
Šīs pankūkas ir pagatavojamas ļoti ātri – apmēram desmit minūtēs, bet to burvīgais aromāts gatavošanas laikā noteikti piepildīs telpu un spēs pamodināt pat vislielāko guļavu, turklāt pankūku pagatavošanai nebūs vajadzīgas pat mīklas maisīšanas iemaņas, jo to pavāra vietā paveiks blenderis, norāda Jansone.
Sastāvdaļas
150g auzu pārslu (1,5 glāze); 50g kviešu miltu (četras ēdamkarotes); viens liels banāns; divas olas; 300 ml paniņu (1,5 glāze); viena ēdamkarote cukura; viena tējkarote kanēļa; viena tējkarote cepamā pulvera; šķipsniņa sāls; nedaudz augu eļļas cepšanai; ogas, banāni, kļavu sīrups/medus pasniegšanai
Pagatavošana
Vispirms blenderī samaļ auzu pārslas, tad tām pievieno pārējās sastāvdaļas un sablenderē visu kopā apmēram 30 sekundes, līdz tiek iegūta viendabīga masa. No iegūtās mīklas un uzkarsētas, nedaudz ietaukotas pannas veido un cep nelielas pankūkas, ko pasniedz ar šķēlēs sagrieztiem banāniem, ogām, medu vai citām iecienītām piedevām.
Krāsnī cepta vista ar karamelizētiem dārzeņiem
Sastāvdaļas vistai
Četri vistu stilbiņi; piecas ķiploku daiviņas; trīs ēdamkarotes olīveļļas; sula no ½ citrona; divas ēdamkarotes itāļu garšvielu maisījuma (kaltēts oregano, timiāns, baziliks); sāls un melnie pipari.
Sastāvdaļas karamelizētiem dārzeņiem
200g mazu burkāniņu (var ņemt saldētus); 250g cukurzirņu pākstīs (var ņemt saldētus un aizstāt ar pākšu pupiņām); 25g sviesta; viena tējkarote kaltēta vai svaiga timiāna; sāls; viena glāze karsta ūdens.
Pagatavošana
Olīveļļu samaisa kopā ar saspiestiem ķiplokiem, garšvielām, sāli un pipariem. Ar iegūto marinādi ierīvē vistu un atstāj uz 15 minūtēm. Tad liek vistu ~40 minūtes cepties 180° C karstā cepeškrāsnī. Apmēram 20 min pirms vistas cepšanās laika beigām sāk gatavot dārzeņus. Sakarsētā pannā izkausē sviestu, liek tajā burkānus, apmaisa, pārlej ar glāzi karsta ūdens, uzliek vāku un sautē ~10 minūtes. Pievieno cukurzirņus, sāli, timiānu, visu viegli apmaisa, uzliek vāku un cep vēl piecas minūtes. Izmantojot saldētus produktus, dārzeņu cepšanas laiku mazliet samazina. Vistu pasniedz kopā ar dārzeņiem!
Deserta salāti ar rikota sieru un avenēm
Šo salātu sastāvdaļas veido ļoti īpašu un tiešām neparastu garšas kombināciju, turklāt deserts ir ļoti viegli un ātri pagatavojams, norāda uztura speciāliste.
Sastāvdaļas (divām personām)
250g aveņu; 250g rikotas siera; 65g smalklapu salātu; trīs ēdamkarotes aveņu ievārījuma; divas ēdamkarotes balsamiko mērces (ne etiķa).
Pagatavošana
Ar dakšiņu saspaida 100g aveņu, samaisa tās ar ievārījumu un balsamiko mērci. Ja vēlas, lai iegūtā masa būtu bez kauliņiem, to var izberzt caur sietu. Uz šķīvjiem kārto salātu lapas, atlikušās avenes un bumbiņās veidotu rikota sieru. Visu pārlej ar iegūto mērci un nesteidzīgi bauda maltītes noslēgumā!
Ref:224.000.103.540