«Diemžēl pārkāpumi gaļas pārstrādes nozarē pastāv joprojām un skumji, ka, lai nonāktu līdz rīcībai, jāriskē ar sabiedrības veselību,» uzsver Forevers valdes priekšsēdētājs Andrejs Ždans.
Forever valdes priekšsēdētājs norāda, ka atklātie nelegālās gaļas pārstrādes uzņēmumi Cēsu pusē izgaismo vienu aisberga daļu problēmām, par kurām esam cēluši trauksmi atbildīgo institūciju dienas kārtībā jau iepriekš.
Ņemot vērā minēto gadījumu, viņš saka: «Jāatzīst, ka nereti obligāto pārtikas kvalitātes, nekaitīguma, higiēnas un marķējuma prasību ievērošana, galvenokārt, tiek vērtēta tikai vadošajiem tirgus spēlētājiem, kamēr individuālie ražotāji, mājražotāji un, kā tagad redzam, pat nelegālie ražotāji šo kārtību klaji ignorē un pārkāpj elementārus, ar pārtikas drošību saistītus standartus. Tas ne tikai met ēnu pār visu nozari kopumā, bet rada bīstamus riskus sabiedrības veselībai.»
Vienlaikus teikts, ka prasības, kas jāievēro pārtikas ražotājiem, ir pietiekami augstas, un tās visiem tirgus dalībniekiem ir vienlīdzīgi jāievēro – neatkarīgi no ražotāja lieluma. «Ir jāatmet pieņēmums, ka pārtikas ražošanā ir kāds īpaši saudzējams segments, kuram ir jāpiešķir atvieglojumi. Attiecībā uz pārtikas drošību un kvalitāti atkāpes nedrīkst būt,» tā Ždans.
«Uzskatu, ka Latvijā ir nepietiekams kontroles mehānisms, lai pārliecinātos, ka apritē ir tikai sertificēti un droši ražotāji, kuri strādā saskaņā ar normatīvo aktu prasībām. Tāpat diemžēl ir vērojamas nepilnības produkcijas realizācijas uzraudzībā,» pauž Ždans.
Jānorāda, ka Pārtikas veterinārais dienests (PVD), sadarbībā ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbiniekiem, otrdien, 5.decembrī atklājis divus nelegālus gaļas pārstrādes uzņēmumus, kuru darbību apturējis, izņemot no aprites vairāk nekā 1 200 konservu kārbas un izejvielas. Tāpat PVD uzsācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā, kuras ietvaros tiks lemts par piemērojamo sodu.
PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere norādījusi, ka abos gadījumos uzņēmumi nebija reģistrēti PVD un līdz ar to nebija arī pārbaudīti, kā arī tajos konstatēti rupji higiēnas prasību pārkāpumi. Tostarp telpās valdīja netīrība, iekārtu virsmas bija klātas ar gaļas atliekām, taukiem un citiem sadzīves netīrumiem, izejvielas un gatavā produkcija stāvēja uz grīdas. Telpas nebija piemērotas ražošanai, lai nodrošinātu drošu un higiēnas prasībām atbilstošu ražošanas procesu.
Ref: 225.000.103.3030