Latvijā darīta alus garšas visām gaumēm, pieskaņotas uzkodas un stāsti par alu vairāku stundu garumā ir piedzīvojums, kas neatstās vienaldzīgu nevienu alus baudītāju. Svinot gada jubileju, Rīgas alus kvartāls ir paplašinājis savu tūrisma produktu klāstu ar jaunu gastronomiskā tūrisma maršrutu – Latvijas alus darītavu tūri, kas ved uz Vidzemes mazajām alus darītavām.
«Rīgas alus kvartāla gada jubileju esam sagaidījuši ar vairāk nekā 200 Latvijas alus garšām, kas atrodamas mūsu krogos un brūvkrogos. Amata alus kustība Latvijā piedzīvo savu uzplaukumu, pērn Latvijā darbu uzsākuši vismaz desmit jauni mazie brūži, šogad plāno atvērties vēl vismaz pieci, līdz ar to tikai likumsakarīgi, ka mēs iepazīstinām alus baudītājus no visas pasaules ar Latvijā darītu alu. Visu pagājušo gadu mēs vedām alus mīļotājus Rīgas alus kvartāla tūrēs, simtiem viesu atklājot bagātīgo alus šķirņu buķeti, ko piedāvā mūsu krogi. Šogad tūres vedīs arī ārpus pilsētas, atklājot īstās Latvijas zemes garšas vietās, kur tiek radīts mūsu nacionālais dzēriens – alus,» stāsta Rīgas alus kvartāla idejas aizsācējs, Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis.
Latvijas alus darītavu tūre vedīs uz trīs mazajām alus darītavām Vidzemē – katra no tām ar savu raksturu un alus klāstu. Tos, kuri vēlas atklāt bagātīgo Latvijā darītā alus pasauli, gaidīs Valmiermuižas alus darītava pie Valmieras, alus darītava Malduguns Raunā un Raiskumietis Raiskumā.
Ruņģis: «Valmiermuižas alus darītavā ikvienam mūsu viesim ir iespēja iepazīt bagātīgo Latvijas garšu ēdienkarti, kas veidota atbilstoši gadalaikam un lokālajiem produktiem. Ekskursija pa brūzi alus zinātāja pavadībā, alus degustācija ar atbilstošām uzkodām, kā arī bagātīgas pusdienas Valmiermuižas alus virtuvē ir unikāls veids, kā iepazīt Latvijas alus garšas vietā, kur tās ir radītas un darītas.»
Krišjānis Zeļģis, Malduguns alus aldaris: «Malduguns alus darītava tapa kā rezultāts mūsu aizrautībai ar alu. Mūsu ikdiena ir dažāda tipa eili, tomēr būtiski ir arī eksperimenti ar visdažādākajām garšām. Bez ierastākiem alus stiliem mums ir alus, kuru sastāvā ir ķiploki, raudzēta bērzu sula, čili pipari. Mēs meklējam jauno Latvijas garšu. Malduguns alus ir garšpilns piedzīvojums, ko aicinām atklāt Latvijas alus tūrē.»
Donāts Čudorāns, alus brūzis Raiskumietis: «Mums ir svarīgi atklāt reģiona garšas pēc iespējas plašākam alus baudītāju lokam – tieši tāpēc mēs veltām savus spēkus ne tikai alus brūvēšanai, bet arī senā maizes krāsnī cepam sātīgu Latvijas maizi un uz vietas arī kūpinām gaļu. Tās ir klasiskas garšas, kuras papildina viena otru, un to visu iespējams nobaudīt, ciemojoties mūsu alus darītavā.»
Latvijas alus tūre paredzēta interesentu grupām no pieciem līdz 15 cilvēkiem, piedāvājuma paketē iekļautas ekskursijas un degustācijas trīs alus darītavās, vairāku kārtu pusdienas un launags, kā arī transports. Latvijas alus tūres tiek organizētas ar iepriekšēju pieteikšanos, vienojoties pa tālr. +371 20264269 vai info@valmiermuiza.lv.
Rīgas alus kvartālā apvienojušies desmit krogi, kurus vieno vēlme popularizēt pasaulē Latvijas amata alu un atrašanās vieta apkaimē, kur pirms simts gadiem darbojās trīs lielas un slavenas alusdarītavas – Bier und Porterbrauerei und Malzfabrik C. Stritzky A.Briāna ielā, C. L. Kymmel alus darītava Bruņinieku un Valdemāra ielas stūrī un Bierbrauerei Gust. Kuntzendorff Matīsa ielas sākumā. Rīgas alus kvartāls ir: Valmiermuižas alus vēstniecība Rīgā, Labietis, Ziemeļu Enkurs, Taka, Walters & Grapa, Vest, Autentika, Zobens un Lemess, Alķīmiķis un Kaņepes kultūras centrs.