Statistika liecina, ka pasaulē ik gadu tūkstošiem cilvēku nomirst tikai tāpēc, ka nav ievērota lietoto medikamentu savstarpējā mijiedarbība. Turklāt zāļu preparāti mijiedarbojas ne tikai savā starpā, bet arī ar produktiem, kas tiek izmantoti pārtikā medikamentu lietošanas laikā.
Lai izvairītos no problēmām, ko var izraisīt zāļu mijiedarbība ar pārtikas produktiem, jāzina, kā daži pārtikas produkti ietekmē medikamentu metabolismu.
1. Medikamentiem nedrīkst uzdzert greipfrūtu vai apelsīnu sulu: citrusaugļos esošie flavonoīdi palielina zāļu koncentrāciju asinīs un rada efektu, kādu izraisītu devas būtiska palielināšana.
2. Astmatiķiem lieti zināt, ka teofilīna iedarbība ar taukvielām var ne vien izraisīt galvassāpes un miega traucējumus, bet arī bīstamu sirds aritmiju.
3. Auzu pārslās ir daudz šķiedrvielu, tāpēc tās bloķē zāļu uzsūkšanos.
4. Pārmērīga tējas lietošana var izraisīt anēmiju, jo tēja kavē dzelzs uzsūkšanos.
5. Pārgatavojušies banāni, šokolāde, nenobriedis siers un vīns var izraisīt paaugstinātu asinsspiedienu, galvassāpes, sirds aritmiju, jo satur tiranīnu, kas reaģē ar minoamīna oksidāzes enzīmu. Visi šie nepatīkamie simptomi var rasties cilvēkiem, kuri lieto medikamentus, kas kavē šā enzīma izdalīšanos. Parasti šādas zāles lieto kuņģa un zarnu slimību vai depresijas gadījumā.
6. Nav ieteicams antibiotikām uzdzert pienu, jo tādā gadījumā veidojas nešķīstošie sāļi un zāles neiedarbojas.
7. Nevajadzētu lietot farmaceitiskos diurētiķus vienlaikus ar lakricas sakni: tas veicina kālija jonu likvidēšanu, kas savukārt apgrūtina sirdsdarbību.
Avots:
Kā un kad un ar ko pareizāk lietot VORFARĪNU,IR DAŽĀDI viedokļi,paldies.