Veicinot iedzīvotāju ēšanas paradumu maiņu un mazāku sāls, cukura un tauku patēriņu uzturā, Latvijas Kardiologu biedrība radījusi kvalitātes zīmi pārtikas produktiem – «Iesaka kardiologi!». Tā apliecinās, ka pārtikas produkts ir draudzīgs sirds veselībai.
Latvijas Kardiologu biedrība pauž cerību, ka iespēja uzlikt uz iepakojuma šo jauno kvalitātes zīmi būs pamudinājums Latvijas ražotājiem vairāk ražot uzturam un sirds veselībai draudzīgus produktus, mainot produktu receptes un izejvielas par labu kvalitatīviem produktiem. Speciālā kvalitātes zīme tiks piešķirta tikai tiem produktiem, kas būs bez pārtikas piedevām, ar ievērojami samazinātu sāls, tauku vai cukura daudzumu un citām kvalitātes pazīmēm.
Pirmā zīme tika pasniegta AS Hanzas Maiznīcas jaunajām Sirdsmiera rudzu un sēklu maizēm ar samazinātu sāls saturu. Tas ir par 70% – 75% zemāks, salīdzinot ar vidējo sāls daudzumu līdzīgās maizēs, portālam BNN norāda Kardiologu biedrībā.
Veselīga uztura kustības Lasi pirms ēd veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka 91% aptaujāto ģimeņu ikdienā ar uzturu uzņem vairāk sāli par ieteicamajiem pieciem gramiem, līdz ar to veicinot sirds un asinsvadu slimību rašanos. Turklāt vidējais sāls patēriņš dienā vienam aptaujātajam ir gandrīz divas reizes lielāks par ieteicamo – aptuveni 9,3 grami. Īpaša uzmanība ir jāpievērš skolēnu uzturam vecumā no 15 – 18 gadiem, kas dienā kopā ar našķiem, frī kartupeļiem un ātrajām uzkodām uzņem vidēji 10,5 gramus sāls.
«Nav noslēpums, ka sirds slimības ir galvenais nāves iemesls Latvijā un pasaulē. Saslimstību un mirstību veicina dažādi riska faktori, tai skaitā pārāk liels sāls patēriņš uzturā! Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi, ko mēs liekam brokastu, pusdienu un vakariņu galdā savām ģimenēm un bērniem! Lielu daļu mūsu uztura veido gatavie pārtikas produkti ar tā saucamo slēpto sāli. Līdz pat trīs ceturtdaļām no dienā uzņemtā sāls daudzuma apēdam ar gatavajiem pārtikas produktiem, to pat nepamanot,» stāsta Latvijas Kardiologu biedrības priekšsēdētājs Andrejs Ērglis.
102.000.102.6549
apsveicama iniciatīva! ne vienmēr ir laiks un arī iespēja veikalā sīki pētīt pārtikas produktu sastāvu, kurš turklāt bieži vien veikalu apgaismojumā ir nesalasāms. šādas kvalitātes zīmes ļaus vieglāk izvēlēties veselīgākos produktus