Aizvadītajā gadā līdz trūcīgajiem nonākušas no izmešanas paglābtas 9,9 tonnas dažādu pārtikas produktu 14 416 eiro vērtībā, informē Latvijas Samariešu apvienības pārstāve Baiba Pare.
Tāpat apvienībā norāda, ka ar šiem pārtikas produktiem papildinātas 5 415 izdalītās pārtikas pakas. Kopumā palīdzība tikusi sniegta 14 728 personām.
Samariešu apvienības Pārtikas bankas Paēdušai Latvijai vadītāja Agita Kraukle stāsta, ka apvienība pagājušajā gadā aktīvi piedalījās Zemkopības ministrijas izveidotajā darba grupā, strādājot pie grozījumiem Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas paredz konkrētas pārtikas produktu grupas pēc minimālā derīguma termiņa beigām atļaut ziedot labdarībai.
«Pārtikas izšķērdēšana rada ne tikai finansiālus zudumus, bet arī negatīvi iespaido vidi un nav ētiska rīcība, kad vairāk nekā 20% Latvijas sabiedrības ir pakļauti nabadzības riskam, kamēr turpat līdzās no lielveikaliem atkritumos tiek izmesti ap 50 kilogramiem pārtikas dienā,» norāda Kraukle.
Izmaiņas, kas stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā, paredz, ka pārtikas produktus, uz kuriem norādīts derīguma termiņš «ieteicams līdz», pēc tā beigām varēs ziedot labdarības organizācijām, tādā veidā samazinot pārtikas atlikumu daudzumu un vēršoties pret sociālo nevienlīdzību.
Pārtikas atkritumu apsaimniekošanas hierarhijā kā galvenos pārtikas atlikumu samazināšanas veidus min sabiedrības izglītošanu un produktu ziedošanu, uzsvēra Kraukle. «Diemžēl lielākā daļa mūsu sabiedrības neizprot atšķirību starp pārtikas produktu termiņiem. Produktus, kuriem norādīts derīguma termiņš «izlietot līdz», nav ieteicams lietot pēc termiņa beigām. Taču produktus ar termiņu «ieteicams līdz» var vēl kādu laiku lietot pēc termiņa beigām, taču jārēķinās, ka var zust tā kvalitāte – krāsa, smarža, taču tas neapdraud patērētāja veselību,» viņa skaidro.
Apvienības pārstāvji prognozē, ka izmaiņas ļaus palīdzēt vēl vairākiem tūkstošiem trūkumā nonākuši ģimeņu ar bērniem, senioriem un invalīdiem, kā arī dažādot pārtikas paku saturu. Tāpat sabiedrība un palīdzības saņēmēji tiks izglītoti par derīgumu termiņu atšķirībām un pārdomātu pārtikas iegādi un maltīšu gatavošanu.