Iedzīvotāji vakariņām ārpus mājām Latvijā vidēji tērē 2,6 eiro, tai pat laikā Lietuvā tie ir 6,4 eiro, bet Igaunijā pat 8,1 eiro, liecina uzņēmuma Nestlé ēšanas paradumu pētījums.
«Tomēr vairākums Baltijas valstu iedzīvotāju ikdienā vakariņas ēd un bauda tās mājās – 99% Latvijas un 98% Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju,» BNN norāda pētījuma pārstāvji.
Latvijā un Igaunijā ir 3% cilvēku, kas vakariņas neēd vispār, kā galvenos iemeslus pētījumā norādot – nevajadzību pēc šīs ēdienreizes, pārāk vēlu ierašanos mājās vai arī pārāk lielu nogurumu. Lietuvā vakariņas kā ēdienreizi izlaiž 4% iedzīvotāju un viens no galvenajiem iemesliem ir tas, ka trīs pilnvērtīgas ēdienreizes dienā ir pārāk dārgi.
«Tautā sauktās «dienas galvenās maltītes» jeb brokastu slinkākie ēdāji Baltijā ir tieši latvieši, 16% iedzīvotāju tās neēd, jo neredz nepieciešamību pēc šīs maltītes vai tai nav laika. Savukārt Lietuvā un Igaunijā brokastis neēd tikai attiecīgi 4% un 3% iedzīvotāju,» BNN stāsta Nestlé.
Iecienītākā vieta brokastu baudīšanai Baltijas valstīs ir mājas, tomēr, ja maltīti bauda ārpus mājām, tad galvenokārt savā darba vietā, liecina veiktais pētījums.
Ar pusdienām mielojas lielākā daļa Baltijas valstu iedzīvotāju – Lietuvā 90%, Latvijā 91% un Igaunijā 92%. Tomēr, ja pusdienas netiek ēstas, tad visbiežākais iemesls Latvijā un Lietuvā ir laika trūkums, savukārt Igaunijā 45% neizjūt nepieciešamību pēc šīs maltītes.
Pētījumā teikts, ka pusdienām ārpus mājām vidēji Latvijas iedzīvotāji tērē 4,2 eiro, Lietuvas iedzīvotāji – 3,6 eiro, bet Igaunijas – 5 eiro.
Čaklākie maltīšu gatavotāji mājās Baltijā ir latvieši – to dara 96% Latvijas iedzīvotāju, visvairāk laika veltot pusdienu un vakariņu gatavošanai, attiecīgi 60 un 46 minūtes, tikai pavisam nedaudz maltīšu gatavošanas regularitātē atpaliek igauņi un lietuvieši – 95% Igaunijas un Lietuvas iedzīvotāju gatavo mājās. Tāpat kā Latvijā, visvairāk laika veltot pusdienu un vakariņu gatavošanai, BNN ziņo Nestlé.
Pētījumā piedalījās 1 000 respondentu visā Latvijā.
Ref:224.000.103.513