Mūsu dienvidu kaimiņiem ir savs Ziemassvētku saldais ēdiens – eglītes formas kūka šakotis. Tuvojoties svētkiem, cepēji saskaras ar lielu pieprasījumu, kaut arī cenas ir sasniegušas augstu līmeni, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT un žurnāliste Rūta Lankininkaite (Rūta Lankininkaitė).
Saldo ēdienu, ko latviski var raksturot kā cietu, ragainu, cepumveida kūku eglītes formā, visbiežāk cep pamatīgā izmērā. Vispopulārākais izmērs pēc svara ir no viena līdz diviem kilogramiem, taču uzņēmumi saviem kolektīviem uz svētkiem pasūta arī ievērojami lielākus kārumus.
Kādas Lietuvas beķerejas īpašniece Jolanta Šjugždiene (Jolanta Šiugždienė) intervijā LRT stāsta, ka šakota pasūtījumi sākuši pienākt jau oktobrī. Kūkas priekšrocība ir tāda, ka tā nav obligāti jāēd svaiga, jo labi saglabājas vairākus mēnešus.
Lasiet arī: Viļņas lidosta pēc pārbūves plāno apkalpot desmit milj. pasažieru gadā
«Mūsu pastāvīgie klienti lūdz vēl vecākas kūkas, jo zina, ka tās kļūst labākas, kad tās ir nogatavinātas,» sacījusi maiznīcas īpašniece.
Pieprasījums pēc šakota arī inflācijas lēciena apstākļos ir saglabājies liels. Uzņēmēja skaidro, ka pieaugošo izejvielu izmaksu dēļ viens kilograms šakota ir par aptuveni vienu eiro dārgāks nekā pērn. «Mūsu pastāvīgie klienti turpina pirkt mūsu produktus, viņi skatās uz kvalitāti, nevis cenu,» par savu produktu ir pārliecināta Šjugždiene.
Lietuvā šakota cenas variē no 14 līdz 17 eiro kilogramā. Lielais šakotis svētku vakariņām var būt pat astoņus vai vairāk kilogramus smags, attiecīgi arī tā cena ne katram būs pa kabatai.
Šī raksta oriģināls lasāms LRT vietnē angļu valodā: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1563874/high-season-for-lithuania-s-sakotis-makers