Lietuvā par nacionālās virtuves stūrakmeni uzskata auksto zupu «šaltibaršču» ar marinētām bietēm. Šovasar lietuviešus aicina apceļot dzimteni un nobaudīt zupu dažādās drosmīgās improvizācijās, vēsta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.
Ja latvieši auksto zupu uzskata par mūsu zemei raksturīgu ēdienu, tad der zināt, ka Lietuvā šaltibarščs rakstos pirmoreiz minēts pirms 300 gadiem. Tolaik zupa likta galdā Lietuvas Džkungaitijas augstmaņu namos.
Ēdiens atšķirtas no Latvijā ierastā varianta ar to, ka bietes ir nevis svaigas un vārītas, bet gan marinētas un līdz ar šaltibaršču uz atsevišķa šķīvja pasniedz divus vārītus kartupeļus. Pārējās sastāvdaļas – kefīrs, vārīta ola, svaigs gurķis, lociņi un dillītes – ir tās pašas, kas Latvijā.
Pievieno saldējumu?
Lietuvā šaltibaršču var saukt par vasaras kulta ēdienu, bet kafejnīcas nebaidās mēģināt recepti padarīt vēl savdabīgāku. Tā Lietuvas tūrisma aģentūra savā tīmekļa vietnē šeit (lietuviešu valodā) publicējusi veselu karti ar ēdināšanas iestādēm visā valstī, kur pasniedz šaltibaršču. Īpaši izceltas ir vietas, kur ēdājiem zupu piedāvā papildinātu ar saldējumu, vēžveidīgajiem vai pat aveņu alu.
Šī raksta oriģināls lasāms LRT vietnē angļu valodā: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1186714/lithuania-publishes-map-of-quirky-takes-on-pink-soup-saltibarsciai
Biešu zupa ar kūpinātām cūkas ribām. bērnības garša.