Nozaru eksperti pirmajā sanāksmē sāka izvērtēt iespējas samazināt pārtikai vai atsevišķām pārtikas preču grupām pievienotās vērtības nodokli (PVN).
Eksperti otrdien, 21.februārī, vienojās, ka PVN samazināšanu būtu nepieciešams sākt svaigiem dārzeņiem un augļiem. Pozitīva rezultāta gadījumā PVN samazināšanu varētu piemērot arī citiem svaigiem produktiem ar īsu derīguma termiņu, piemēram, gaļai.
«Mūsu galvenais uzdevums ir izvērtēt, vai samazināts PVN pārtikai pozitīvi ietekmēs Latvijas pārtikas produktu ražotāju konkurētspēju un vai nodokļa samazināšana kāpinās Latvijā ražoto pārtikas produktu patēriņu, tādejādi veicinot Latvijas tautsaimniecības izaugsmi,» komentē uzsver ekspertu darba grupas vadītājs, Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis.
Viņš skaidro, ka otrs ne mazāk svarīgs jautājums – kāda būs samazināta PVN pārtikai ieviešanas ietekme uz maznodrošināto iedzīvotāju pirktspēju, kā PVN samazināšana ietekmēs pārtikas cenas mazumtirdzniecībā, kam nodokļa samazināšanas gadījumā veikalos vajadzētu kļūt lētākai.
Lauksaimnieku un pārtikas ražotāju organizāciju pārstāvji vēsta, ka PVN samazināšana pārtikai dotu iespēju vietējiem ražotājiem veiksmīgāk konkurēt tirgū, kā arī samazinātu pārtikas nelegālās tirdzniecības apjomus un citas krāpnieciskas darbības pārtikas tirdzniecībā. Samazinoties pārtikas cenām mazumtirdzniecībā, Latvijas iedzīvotāji sāktu vairāk savam ikdienas uzturam iegādāties tieši mūsu valstī ražotos pārtikas produktus, ziņo ZM.
Lauksaimnieku pārstāvji norādīja, ka nodokļa samazināšanas gadījumā ne mazāk svarīga būtu mazumtirgotāju iesaiste un produktu cenu pazemināšana veikalos. Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas pārstāvis apliecināja, ka gadījumā, ja tiktu samazināts PVN pārtikai, samazinātos arī pārtikas cenas mazumtirdzniecībā. Sanāksmē tikai apspriesta arī to ES dalībvalstu pozitīvā pieredze, kas ieviesuši samazinātu PVN likmi pārtikai.
Ref:224.000.103.432