Vērojot tirgus dalībnieku reakciju uz baumām un ziņām, ka it kā dažādu pārtikas produktu cenas varētu celties saistībā ar dabas stihijām un citiem notikumiem pasaulē, pārtikas izejvielu tirgotāji iztausta cenu celšanas iespējas, uzskata Kuldīgas uzņēmējs, krogu, picēriju un kafejnīcu ar zīmolu Stender’s īpašnieks Artis Rozītis.
Atsevišķās pozīcijās cenas ir kāpušas par dažiem santīmiem. Kafijas cena ir kāpusi. Neesmu iedziļinājies tik sīki, bet man šķiet, ka izejvielu ražotāji nedaudz blefo. Viņi iztausta iespējas, aģentūrai LETA norādījis Rozītis, kurš piecas ēdināšanas vietas Kurzemē vada caur sev 100% piederošo SIA Arktika G.
Rozītis uzskata, ka, ja piepildīsies baumas un dažu analītiķu prognozes par pārtikas izejvielu (labības, arī ar labību un tās derivātiem barotu liellopu, cūku un mājputnu gaļas) cenu kāpšanu pēc karstuma un ugunsgrēkiem Krievijā, plūdiem Pakistānā un citām stihijām, varētu tikt sagrauts trauslais ēdināšanas cenu līdzsvars, kas sasniegts ekonomiskās krīzes ietekmē.
Protams, par tādām lietām ir bažas. Patlaban nevaram celt gala piedāvājuma cenu. Uzskatu, ka piedāvājums gala patērētājam no mūsu puses ir optimāls. Ja izejvielu cenas aug, ir jāskatās, vai varam cenu noturēt. Patlaban par šādiem draudiem dzirdam tikai masu medijos, teica Rozītis.
Par savu biznesu, liekot pie malas baumas par pārtikas cenām, Rozītis izteicās, ka viņam lielā mērā paveicies nostabilizēt izmaksas un cenas, vienīgi 2008.gada beigās nācies slēgt restorānu Stender’s Osta, kas darbojas “Galerijas Centrs” telpās Vecrīgā. Šis restorāns, sākoties krīzei, nesis zaudējumus trekno gadu pārspīlēto izmaksu dēļ.
Pārējais bizness ir pārstrukturizēts atbilstoši esošajiem apstākļiem. Visas pārējās struktūras darbojas, neko citu neslēdzām. Tas pat ir labi, ka krīze spieda šīs lietas sakārtot. Ja var pārstrukturizēt izmaksas, bizness darbojas, teica Rozītis.