Piena ražošanas izmaksas Latvijā pieaugušas vidēji par 5–8 centiem

Pieaugošo resursu, jo īpaši lopbarības, cenu dēļ piena ražošanas izmaksas Latvijā pakāpeniski pieaugušas, sasniedzot 33–34 centus par kg mazās un vidējās saimniecībās un 31–32 centus par kg lielās saimniecībās, tādējādi pārsniedzot piena iepirkuma cenu līmeni vidēji par vienu līdz četriem centiem/kg, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

LLKC ekonomistu aprēķini liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā piena ražošanas izmaksas Latvijā pieaugušas vidēji par 5–8 centiem uz kilogramu piena. Starptautiskā Piena pētniecības tīkla (IFCN), kura dalībnieks ir arī LLKC, aprēķini rāda, ja ražošanas izmaksām pieskaitītu vēl klāt saimnieku pašu darbu, tad 2018.gadā Latvijas piensaimniecībās viena kg piena pašizmaksa atkarībā no saimniecības lieluma būtu no 33 centiem lielās saimniecībās līdz 40 centiem mazās saimniecībās.

«Neskatoties uz saimniecību centieniem mazināt ražošanas izmaksas, redzam, ka resursu cenu ietekmē tās pieaug. Starpību starp piena iepirkuma cenu un izmaksām šobrīd pārsvarā sedz Eiropas Savienības (ES) atbalsta maksājumi un ienākumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem. Nepieciešamība taupīt neizbēgami var atsaukties uz ganāmpulka veselību, kas vistiešākā mērā atspoguļosies saimniecību finanšu rādītāju svārstībās, un ne uz pozitīvo pusi. Vienīgais rādītājs, ar kuru mēs tiešām atšķiramies no ES dalībvalstu saimniekiem, ir zemās algas. Taču pienācīgas algas ir galvenais elements, kas var atrisināt darbaspēka trūkumu nozarē, lai izrautos no apburtā loka «nav darbinieku, jo nav algas,» komentē LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Viņš atzīmē, ka samaksai par pārstrādei pārdoto pienu agri vai vēlu jāsasniedz vismaz ES vidējais cenu līmenis, kas šobrīd ir 34,5 centi par piena kilogramu, lai ES atbalsta maksājumus varētu izmantot tik nepieciešamajiem modernizācijas pasākumiem.

«Ja nē, nozare turpinās stagnēt un nevarēs sasniegt to ražošanas potenciālu, uz ko Latvija ir spējīga!»

Centrā atgādina, ka vidējā piena iepirkuma cena Latvijā aprīlī bija 30,1 cents/kg, bet maija prognozes liecina par iepirkuma cenas samazinājumu līdz 29,5 centiem.

LLKC ekonomisti aprēķinājuši, ka piena kilograma ražošanas izmaksas 30 centu atzīmi pārsniedz jau pēdējos divus gadus. «Turklāt nav signālu, kas liecinātu par iespējamu ražošanas izmaksu samazināšanos nākotnē. Tieši otrādi, IFCN veidotā lopbarības cenu indeksa nākotnes prognozes paredz lopbarības cenu pieaugumu.»

Latvijas piensaimniecībās piena pašizmaksas struktūrā lielāko īpatsvaru veido lopbarības izdevumi, darbaspēka izmaksas un pamatlīdzekļu nolietojums. Mazajām saimniecībām izmaksas īpaši ietekmē energoresursu cenas. Tādējādi, lai kādus izmaksas samazinošus pasākumus Latvijas piensaimniecības neveiktu, tās tik un tā pienu pasaules mērogā spēs saražot ar vidēji augstām ražošanas izmaksām. Cenai, ko saimniecības saņem par pienu, ir ļoti liela nozīme, lai varētu stabili attīstīties ilgtermiņā, uzsver LLKC pārstāvji.

Saistītie raksti

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Jaunākās Ziņas