Daudzās valstīs 23.aprīlī tiek godināts Svētais Georgs, kurš tiek apbrīnots kā karavīrs, kas drošsirdīgi pieveicis pūķi. Šī leģenda tiek datēta ar 12.gadsimtu, un tā ir atstājusi pēdas arī latviešu tradīcijās un uzskatos.
Proti, Latvijā Georgs ir pazīstams kā Jurģis, kurš savukārt kristietības ietekmē ieņēmis latviskā Ūsiņa vietu.
Jāatzīmē, ka Jurģis un Georgs tiek dēvēti arī par ganu un ganāmpulku patronu, tāpēc BNN lasītājiem piedāvā jau laicīgi iepazīties ar gardā Gana pīrāga jeb Shepherd’s pie recepti.
Jāatzīmē, ka Gana pīrāgs ir tradicionāls britu ēdiens, kas pagatavots no maltās gaļas un kartupeļiem. Pīrāga tradīcija Anglijā aizsākusies līdz ar kartupeļu ieviešanu.
Tas ir bijis tipisks laucinieku ēdiens – vienkāršs un pagatavojams no pašu sētā audzētajiem labumiem. Tradicionāli tas tika gatavots no iepriekšējās pusdienās pāri palikušās gaļas (parasti – liellopu) un kartupeļu šķēlēm.
ASV versija par Gana pīrāgu zināma ar nosaukumu Kovboju pīrāgs, kurā gaļai tiek piejaukti arī kukurūzas graudi vai citi dārzeņi.
Savukārt Krievijā to dēvē par Картофельная запеканка, bet daudzās pasaules valstīs – vienkārši par gaļas pīrāgu.
Veģetārajā virtuvē šis ēdiens tiek gatavots, gaļas vietā izmantojot sojas gaļu, lēcas vai tofu.
Mūsdienās pīrāgu iecienīts gatavot no kartupeļu biezeņa un virskārtu pārkaisīt ar rīvētu sieru.
Gana pīrāgs (4 personām)
Sastāvdaļas:
* 1,2 kg kartupeļu biezeņa
* 1 olas dzeltenums
* 400 g maltās liellopu vai teļa gaļas
* 4-5 ēdamkarotes tomātu pastas
* 3 burkāni
* 200 g sviesta pupiņu (var saldētās)
* ķiploki un citas garšvielas pēc izvēles
* rīvēts siers pārkaisīšanai
Pagatavošana:
Burkānus sarīvē uz rupjās rīves, kopā ar malto gaļu un garšvielām apcep.
Sviesta pupiņas nedaudz novāra sālsūdenī, nokāš, sagriež smalkāk un pievieno burkānu-gaļas masai.
Visu apmaisa, pievieno tomātu pastu, pusglāzi ūdens vai buljona un sautē apmēram 5 minūtes.
Kartupeļu biezenim pievieno 1 olas dzeltenumu, ēdamkaroti miltu un garšvielas pēc izvēles un vajadzības.
Siltumizturīgā traukā apakšējā kārtā liek gaļas-dārzeņu maisījumu, to pārklāj ar kartupeļu masu un pārkaisa ar rīvētu sieru.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180° un cep 25-30 minūtes.
paldies par recepti! būtu forši, ja receptes tiktu publicētas katru sestdienu – brīvdienās patīk izmēģināt kaut ko jaunu :)