Kamēr Grieķija cīnās ar valsti pārņēmušo ekonomisko krīzi un gatavojas atkārtotām vēlēšanām, BNN iesaka nobaudīt šīs valsts nacionālo ēdienu – musaku (moussaka). Tajā apvienojas grieķu virtuvē bieži izmantotie baklažāni, maltā jēra gaļa kopā ar vīnu, kanēli un siera mērce. Tas viss kopā rada krēmīgu, sātīgu un ļoti aromātisku ēdienu.
Grieķu virtuvei raksturīgi diezgan trekni ēdieni ar ļoti daudz garšvielām. Vispopulārākie grieķu virtuves darinājumi ir grieķu salāti, biezs jogurts ar ķiplokiem un gurķiem (tzatziki), cepti tomāti, pildīti ar rīsiem un gaļu (gemista), garneles, omāri, cepti baklažāni (melitzanes), pudiņš vai suflē no pastas (pasticijo), salāti ar kaviāru (taramosalata), cepti astoņkāji (chtapodja). Grieķiem patīk arī visa veida šašliki, giross, cepti kalmāri un aukstā kafija (frappe).
Jēra musaka (moussaka)
Sastāvdaļas:
4 ēd. karotes olīveļļas
3 lieli sīpoli, smalki sagriezti
4 ķiploka daiviņas, smalki sakapātas
1 kg maltas jēra gaļas
sāls
svaigi malti melnie pipari
200 ml sarkanvīna
4 ēd. karotes tomātu biezeņa
800 g mizotu konservētu tomātu
2 kanēļa standziņas
½ tējk. maltu aromātisko piparu (virces)
buntīte svaiga oregano vai kinzas
2 lieli baklažāni, sagriezti 1,5 cm biezās šķēlēs
Siera mērcei:
75 g sviesta
75 g miltu
600 g piena
150 g Čedaras siera
2 olas, sakultas
Pagatavošana:
Lielā pannā uzkarsē olīveļļu, līdz tā karsta. Apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie kļūst zeltaini, pievieno malto gaļu, sāli un piparus, un maisot cep, līdz gaļa apcepusies skaisti brūna.
Pievieno gaļai vīnu un ļauj izsautēties. Pievieno tomātu pastu, tomātus, kanēli, aromātiskos piparus un zaļumus, sautē apmēram 30 minūtes.
Sagatavo baklažānus. Katru baklažāna šķēli kārtīgi noziež ar olīveļļu, sāli un pipariem. Uzkarsē pannu un apcep baklažānus no abām pusēm zeltaini brūnus.
Uzkarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu.
Gatavo mērci. Pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un izkarsē, līdz parādās smilšaina tekstūra, apmēram 5 minūtes. Samazina temperatūru un pamazām pievieno pienu. Ļauj lēnām pavārīties apmēram 5 minūtes, tad pievieno 100 g rīvēta siera, sāli un piparus. Ņem nost no plīts un ļauj atdzist līdz kādiem 60 grādiem. Tad iekuļ olas.
Dziļā cepamtraukā kārto 1/3 baklažānu. No gaļas izņem kanēli un ½ kārto uz baklažāniem. Pārlej ar 1/3 mērces. Tādā pašā secībā saliek nākamo kārtu, tad pāri liek atlikušos baklažānus un mērci, pārkaisa atlikušo sieru un cep cepeškrāsnī 35–45 min, līdz sacepums kļuvis skaisti brūns.
Ref: 102.000.102.1734
paldies par recepti! izdevās garšīgi :)
Ar kanēli īstā musaka! Ļoti garšīgi!