Cukura diabēts ir hroniska slimība, kuras pamatpazīme ir paaugstināts cukura (glikozes) daudzums asinīs. Glikoze ir organisma enerģijas avots – šūnas to izmanto enerģijas iegūšanai. Pirmās slimības pazīmes ir bieža urinācija, svara zudums, enerģijas trūkums un nepārvaramas slāpes.
Diabētam ir divas galvenās formas – 1. un 2. tipa diabēti. Ar 1.tipa diabētu saslimst galvenokārt bērni un pieaugušie vecumā līdz 40 gadiem. Vienīgā izdzīvošanas iespēja ir regulāras insulīna injekcijas. Ar 2. tipa diabētu saslimst pēc 40 gadu vecuma – to ārstē ar veselīgu uzturu, tabletēm un/vai insulīnu.
Cukura līmeni asinīs būtiski ietekmē uzturs – par pareizu ēdienkarti ir jādomā ne tikai diabēta slimniekiem, bet arī ikvienam, kurš nevēlas ar to saslimt. Latvijas Diabēta federācija iesaka maltīšu gatavošanā būt radošākiem, tostarp arī izmēģināt kādu no uztura speciālistes Lienes Sondores veselīgajām receptēm:
Tomāti ar pikanto biezpienu
Sastāvdaļas (2 porcijām):
200 g biezpiena
5-6 tomāti
2 ķiploka daiviņas
šķipsniņa malta čili
1 tējkarote smalki sakapātas dilles
2 ēdamkarotes skābā krējuma 12%
sāls
4 šķēles rupjmaizes
Pagatavošana:
Ķiploka daiviņas notīra un izspiež caur ķiploku spiedi. Biezpienam pievieno krējumu, ķiplokus, šķipsniņu sāls, čili un dilles. Tomātus noskalo, nogriež „micīti” un izņem mīkstumu. Mīkstumu un nogriezto tomātu šķēli smalki sagriež un pievieno biezpienam, samaisa. Masu pilda tomātos. Pildītos tomātus pasniedz ar šķēli rudzu maizes.
Ref: 102.000.102.11145