Papildinās izglītības iestādēs izplatāmo atļauto produktu sarakstu

Izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei turpmāk drīkstēs izplatīt produktus, kas tiek gatavoti no žāvētiem augļiem, ogām, dārzeņiem un sukādēm, piemēram, žāvēto augļu un ogu konfektes, ziņo Veselības ministrija (VM).

Šiem produktiem būs jāatbilst arī noteiktiem kvalitātes kritērijiem – tiem jābūt bez pievienotā cukura un sāls, kā arī daļēji hidrogenētiem augu taukiem.

Ministru kabineta sēdē otrdien, 7.martā, tika apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumiem, kuros noteiktas uztura normas izglītības iestādēs, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un ārstniecības iestādēs.

Ar grozījumiem tiek papildināts pārtikas produktu saraksts, ko drīkst izplatīt vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei. Tāpat ir precizēti kvalitātes kritēriji atsevišķiem pārtikas produktiem, kas var tikt iekļauti izglītojamo, ārstniecības iestāžu pacientu, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientu uzturā.

Izglītības iestādēs atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts ar šķīstošo kafiju tai skaitā karsto dzērienu aparātos. Papildus ir noteiktas sastāvdaļas, piemēram,piens un medus kuras, drīkst izmantot karsto dzērienu pagatavošanā, dzērienos no kafijas, cigoriņiem, kakao vai zaļās, melnas un augu tējas. Karsto dzērienu aparātos, kur tiek izmantoti gatavi kakao maisījumi kopā ar cukuru, dehidrētu pienu un garšvielām pievienotā cukura daudzums nedrīkstēs pārsniegt piecus gramus uz 100ml produkta, komentē VM. 

Atļauto pārtikas produktu saraksts ir papildināts arī ar dzērieniem, kas pagatavoti no upenēm, jāņogām, smiltsērkšķu ogām, cidonijām, dzērvenēm u.c. un atbilst noteiktām kvalitātes prasībām (sastāvā ir ne mazāk kā 18% sulas un satur ne vairāk kā 15g ogļhidrātu uz 100ml produkta u.c. prasības).

Lai dažādotu pārtikas produktu piedāvājumu un nodrošinātu iespēju pagatavot dažāda veida maizītes, salātus u.c. ēdienus, papildus kompleksajai un izvēles ēdienkartei vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs atļaus izplatīt no zivs filejas vai liesas gaļas pagatavotus produktus, piemēram, tvaicētu zivs fileju vai krāsnī ceptu vistas fileju.

Iepriekšminētajiem produktiem būs jāatbilst noteiktām kvalitātes prasībām.

Tāpat  VM norāda, ka izglītības iestādēs turpmāk drīkstēs izplatīt piena saldējumu ar augļiem un ogām, kas iegūts tikai no piena vai piena produktiem ar ierobežotu tauku un pievienotā cukura daudzumu.

Papildus izglītojamo, kā arī ārstniecības iestāžu pacientu, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas klientu uzturā līdz 18 gadu vecumam ne biežāk kā divas reizes nedēļā būs atļauts iekļaut gaļas produktus un apstrādātus zvejniecības produktus, kas atbilst noteiktajiem kvalitātes kritērijiem.

Ref:224.000.103.541 

Saistītie raksti

ATBILDĒT

Lūdzu, ievadiet savu komentāru!
Lūdzu, ievadiet savu vārdu šeit

Jaunākās Ziņas