Ja vēlies tikt pie naudas, bagātīgajā Ziemassvētku galdā centrālo vietu atvēli siļķei vai kādai citai zivij, kas gan latviešiem, gan daudzām citām tautām simbolizē bagātību, labklājību un veiksmi.
Neatņemamas svētku galda sastāvdaļas, protams, ir arī krāsnī ar visu mizu cepti kartupeļi, štovēti kāposti un taukšķēti pelēkie zirņi ar speķi un sīpoliem.
Tikmēr, piemēram, Igaunijā Ziemassvētkos galdā tiek celts cūkas cepetis, skābi kāposti, kartupeļi, ķirbji un brūkleņu salāti, kā arī dažādi aukstās gaļas un zivju ēdieni, kā arī asinsdesa. Igaunijā saskaņā ar tradīciju galdā jābūt 7-12 ēdieniem. Ticējums vēsta – ja Ziemassvētkos uz galda būs daudz ēdamā, pārticībā paies viss nākamais gads, stāsta restorāna Aqua Luna šefpavārs Gints Aizupietis.
Lietuvā tie ir štovēti kāposti ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, sēnes, siļķe, dzērveņu pudiņš un pelmeņi. Savukārt alkoholiskos dzērienus svētku maltītē nav pieņemts lietot. Lietuvā izplatīts ir 12 ēdienu kults par godu 12 apustuļiem. Ikvienam jānogaršo visi 12 ēdieni, lai nepiesauktu nelaimi.
Laša plācenīši
Sastāvdaļas:
400 g notecināta, saplucināta konservēta laša
350 g kartupeļu biezeņa
Divi plānās šķēlēs sagriezti sīpoli
Divas ēdamkarotes sakapātu diļļu
Viena viegli sakulta liela ola
Sāls
Melnie pipari
2 ēd.karotes kviešu miltiu
60 ml olīveļļas
Citrons
Pagatavošana:
Bļodā samaisa laša mīkstumu, kartupeļus, sīpolus, dilles un olu. Pieber sāli un piparus.
No mīklas izveido plācenīšus, ko viegli apkaisa ar miltiem.No minētajām proporcijām jāiznāk astoņiem plāceņiem.
Pannā uz mērenas uguns sakarsē eļļu, cep trīs līdz četras minūtes no katras puses, līdz tie kļūst zeltaini brūni.
Nosusina uz papīra dvieļa.
Pasniedz izrotātus ar citrona šķēlītēm un dillēm.
102.000.102.6192
Fishcake…