Sulīgs, mazliet reibinošs un gards – tieši tā var raksturot šo maltīti, kur liellopu steika sulīgums veido lielisku kombināciju ar pupiņu krēmīgumu un saldumu. Rudens sezonai tuvojoties, šādu izcilu recepti sarūpējis pavārmākslas virtuozs Džeimijs Olivers.
Recepte paredzēta četrām personām, aptuvenais pagatavošanas laiks – 55 minūtes.
Grilēts liellopu filejas steiks ar krēmīgām baltajām pupiņām un puraviem
Sastāvdaļas:
4 sīki sagriezti puravi
1 maza buntīte svaiga timiāna, noplūktas lapiņas
2 daiviņas notīrīta un smalki sakapāta ķiploka
olīveļļa
1 neliela glāze baltvīna
500 g labas kvalitātes konservētu balto pupiņu, nosusinātas un noskalotas (var aizvietot ar svaigām, daļēji uzvārītām pupiņām)
1 neliela sauja svaigi plūktu un smalki sakapātu pētersīļa lapu
1 ēdamkarote beztauku dabīgā jogurta
labas kvalitātes olīveļļa ar pipariem
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari
4 x 200 g liellopu filejas steika, 2,5-4 cm bieza
1 citrons
Pagatavošana:
Puravus, timiānu, ķiplokus ieber pannā ar biezu pamatni, apslaka ar olīveļļu un uz zemas uguns sautē apmēram 20 minūtes līdz tiek kļūst mīksti un saldi. Ieslēdz lielāku uguni un pievieno baltvīnu. Ļauj vīnam sākt vārīties, tad pievieno pupiņas un mazliet ūdens tā, lai pupiņas ir apsegtas. Turpina lēnām vārīt 5-10 minūtes līdz pupiņas kļūst maigas un krēmīgas. Pievieno pētersīļus, jogurtu, olīveļļu ar pipariem un citas garšvielas.
Uzsilda grila pannu, apkaisa steiku ar garšvielām un apslaka ar olīveļļu. Grilē steiku no katras puses 2-3 minūtes vidējai gatavības pakāpei. Protams, var steiku grilēt līdz tādai gatavības pakāpei, kā garšo vislabāk.
Noņem to no grila, atpūtina piecas minūtes, apslaka ar svaigi spiestu citrona sulu un mazliet ar labas kvalitātes olīveļļu. Sagriež steiku biezās šķēlēs.
Saliek pupiņas šķīvjos, virsū liek steika gabalus, pārslaka ar atlikušo sulu.
Ref: 102.000.102.10531