Piparkūkas ir gardums, bez kura lielākā daļa cilvēku nemaz nespēj iedomāties svētkus un ziemu kopumā.
Ģimenēs ar bērniem piparkūku cepšana ik gadu ir kopīgs piedzīvojums, kas daudzās mājās jau kļuvis par neatņemamu tradīciju. Un arī tie, kuri paši piparkūkas negatavo, tāpat parasti atļaujas nopirkt šos gardumus, jo svētku sezonā taču ar tām pilni visi veikali, un piparkūku smarža tevi pavada teju ik uz soļa.
Tomēr, kā izrādās, visam labajam ir savi mīnusi – aizraušanās ar piparkūkām var izrādīties kaitīga veselībai. Tāpēc izlasi un iegaumē, kam tu pakļauj sevi, ēdot piparkūkas! Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem ar lieko svaru, kā arī tiem, kuriem ir paaugstināts sirds slimību risks.
Nelielā daudzumā piparkūkas ne vienam nekaitēs – tās pat nav neveselīgākais no našķiem. Šie cepumi satur daudzus organismam svarīgus mikroelementus, piemēram, dzelzi, magniju, kāliju, mangānu, selēnu, nelielā daudzumā arī fosforu, cinku un kalciju.
Tādēļ, ja uz svētkiem atļaujies dažas piparkūkas, iespējams, tas pat nāks tavai veselībai par labu.
Taču dažu iemeslu dēļ ar tām ir ļoti svarīgi ievērot mērenību.
Pirmkārt, tas ir augstais cukura daudzums. Piparkūku viegli pikantā garša var maldināt ēdāju par to, cik saldas tās patiesībā ir. Vairums piparkūku satur vairāk cukura nekā parasti cepumi, kaut arī ēdot tas nav jūtams.
Otrkārt, piparkūkās ir ārkārtīgi liels tauku daudzums. Gandrīz pusi no piparkūkās esošajām kalorijām sastāda tauki, no kuriem vairāk nekā ceturtā daļa ir piesātinātie tauki. 100 g piparkūku satur 25% no ieteicamās piesātināto tauku dienas devas pieaugušam cilvēkam, taču jāatceras, ka svētkos parasti tiek ēsts daudz treknu ēdienu, tāpēc vajadzētu censties piesātināto tauku daudzumu pēc iespējas samazināt.
Citādi pārlieku liela aizraušanās ar šiem gardumiem var novest ne tikai pie pārsteidzoši liela svara pieauguma, bet arī pie nosprostotām artērijām un palielināta sirds slimību riska.
Avots:
Vai vienreiz beigsiet savus muļķīgos ieteikumus, iznāk ka Latvijā gandrīz neko nevar ēst!