Vegāniem it nemaz nav jāsatraucas par muskuļu «pabarošanu».
Viņu izvēlētajā diētā ir gana daudz olbaltumvielu, lai nodrošinātu muskuļaudu spēku, liecina jauns pētījums.
Ētiska uztura kritiķi labu laiku bijuši pārliecināti par to, ka, lietojot uzturā tikai augu valsts produktus, cilvēki neuzņem vērtīgās uzturvielas, ko ķermenim piegādā gaļa.
Taču zinātnieku pētījumi ir atklājuši pretējo. To rezultāti pierāda, ka vegāni var būt tikpat spēcīgi kā gaļēdāji, ja vien lieto konkrētus, viegli pieejamus produktus!
Zinātnieki atklājuši, ka, ja vien cilvēks uzturā lieto pākšaugus, riekstus un lapu kāpostus, viņš būs tikpat spēcīgs kā gaļēdājs.
Masačūsetsas Universitātes zinātnieki šajā sakarā veikuši pētījumu par uzturu, kopumā aptaujātas 2 986 personas.
Viņi atklāja, ka 82% dalībnieku dienā uzņem normālai ķermeņa funkcionēšanai nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu.
Viņu diētas tika iedalītas grupās: ātrās uzkodas un pilnpiena produkti, zivis, sarkanā gaļa, vistas gaļa, piens ar pazeminātu tauku saturu un pākšaugi.
Lai noteiktu to, vai un kā diētas plāns iespaido ķermeni, pēcāk tika noteikta katra aptaujas dalībnieka muskuļu masa, spēks un kaulu blīvums.
Tiem, kuri ikdienā uzturā lietoja visvairāk olbaltumvielu, bija vislielākā muskuļu masa un spēcīgāki augšstilba četrgalvainie muskuļi.
Vislielākais uzņemto olbaltumvielu daudzums sastādīja 126 gramus uz 70 kilogramiem, bet mazākais uzņemto olbaltumvielu daudzums bija 25 grami.
Tika noskaidrots, ka rezultāti nemainījās atkarībā no diētas veida, viss pētījums publicēts izdevumā «ASV klīniskā uztura žurnāls».
Cilvēks, kurš saņēma lielu daļu olbaltumvielu no sarkanās gaļas, ieguva tikpat daudz kā tas, kurš uzturā lietoja pākšaugus.
Pētījuma autore Keslija Mangano skaidro: «Lielākā daļa cilvēku, uzturā lietojot olbaltumvielām bagātu pārtiku, novēro vērtīgus ieguvumus. Olbaltumvielas palīdz uzturēt muskuļu masu un spēku – it īpaši novecojot.»
Šis eksperiments veikts pēc tam, kad 2016. gada augustā veiktā pētījumā atklāts, ka gaļas un olu aizvietošana ar pākšaugiem un riekstiem paildzina cilvēka mūžu. Zinātnieki uzzināja, ka, lietojot uzturā mazāk dzīvnieku valsts izcelsmes olbaltumvielu, piemēram, sarkano gaļu un piena produktus, bet palielinot augu valsts olbaltumvielas, kas uzņemtas no graudaugiem un pākšaugiem, samazinās nāves gadījumu skaits.
Pētījuma ietvaros nāves gadījumu skaits no sirdsslimībām samazinājās par 12%, bet nāve vispārēju iemeslu dēļ samazinātājās par 10%, atklāja Masačūsetsas galvenās slimnīcas zinātnieku komanda.
Avots: dailymail.co.uk
Dievinu gaļu un šādus pīļu mēslus var izdomāt tikai Aivars ar savu draudzeni – grebeni! Pilnīgi un galīgi aplami! Neēdot dzīvnieku valsts produktus nevar ieņemt, piedzemdēt bērnu/ bērnus! Cik daudz šī slimās sugas fanošanu ārsti pārtraukuši un pateikuši – gribiet normālu bērnu, ēdiet dzīvnieku valsts izcelsmes produktus! Neticiet šī slimajām blēņām ko šie mēģina ieborēt! Vegānisms- šaurs šauro pierīšu klubs!