Šķiet, svinot kādus lielus svētkus, mēs vairs nevaram tos iedomāties bez tortes vai kūkas. Saldais pārsteigums ir kā punkts uz «i» svinībās. Un kas gan var būt labāks par pašu ceptu torti, kuras pagatavošanai veltam rūpes un mīlestību, lai iepriecinātu mums tuvus cilvēkus.
Diezgan vienkārši pagatavojama, šī kūka ir pārsteidzoša un ļoti garda. Gaisīgs biskvīts pildīts ar maigu banānu un ananāsu krēmu un pārklāts ar kraukšķīgiem, karamelizētiem pekanriekstiem – tā ir garšas pilnība, norāda receptes autors populārais pavārs Džeimijs Olivers.
Kolibri kūka
Sastāvdaļas:
Biskvītam:
Olīveļļa
350g miltu
1 tējkarote malta kanēļa
350g brūnā pūdercukura
4 vidēja lieluma labi nogatavojušies banāni
425g ananāsu šķēlītēs
2 palielas olas
1 tējkarote vaniļas ekstrakta
50g pekanriekstu
Krēmam:
400g pūdercukura
150g sviesta bez sāls istabas temperatūrā
200g krēmsiera
2 laimi
Karamelizētiem pekanriekstiem:
100g pūdercukura
50g pekanriekstu
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ietauko divas kūku veidnes (~23 cm diametrs). Bļodā izsijā miltus un kanēli, pievieno cukuru un diezgan lielu šķipsnu sāls. Citā bļodā liek visus nomizotos banānus un ar dakšiņu tos saspaida. Notecina un smalki sasmalcina ananāsu šķēlītes un kopā ar olām, olīveļļu un vaniļas ekstraktu pievieno banāniem. Abu bļodu saturu samaisa kopā līdz masa kļūst viendabīga. Smalki sakapā pekanriekstus un pievieno sagatavotajai masai. Tad pagatavoto mīklu sadala abās kūku veidnēs. Liek cepties cepeškrāsnī uz 35-40 minūtēm. Pēc tam ļauj biskvītiem atdzesēties veidnēs desmit minūtes, tad novieto tos uz metāla restītēm līdz tie pilnībā atdzisuši.
Kamēr biskvīts dziest, ķeras klāt krēma pagatavošanai. Ar mikseri sakuļ pūdercukuru un sviestu krēmveida masā. Tad pievieno krēmsieru, smalki sarīvētu viena laima miziņu un sulu – kuļar mikseri līdz maisījums vienmērīgs. Visu masu uz kādu brīdi ieliek ledusskapī.
Lai pagatavotu karamelizētos pekanriekstus, uz pannas uzber pūdercukuru un pielej nedaudz ūdens. Cep uz mērenas uguns, vienlaikus enerģiski maisot un pametot pannu gaisā līdz pūdercukurs izkusis un masa ir zeltaini brūna. Tad pievieno pekanriekstus un šķipsniņu sāls, pēc tam lej visu uz ieeļļota cepampapīra un atstāj nedaudz atdzesēties. Pēc tam masu smalki sasmalcina.
Paņem vienu no biskvītiem un apsmērē to ar daļu krēma, tad virsū liek otru biskvītu un apsmērē krēmu visapkārt kūkai. Pēc tam uz kūkas liek otrā laima sarīvēto miziņu un karamelizētos pekanriekstus.
Ref: 102.000.102.9930